info@vytvorimsi.cz +420 603 707 020
Váš košík
je prázdný
Zobrazit kategorie

Dědictví starých indiánů

Lapače snů u nás asi ještě nikdy nebyly oblíbenější než teď. Tento starý indiánský amulet si získává stále více a více fanoušků, ať už pro své údajné magické schopnosti, nebo pro svůj jedinečný dekorativní vzhled. Narazíte na ně v zapadlých tržnicích, ale i v obchodech s drahým bytovým vybavením. Lapače si našly cestu do našich domovů a zdá se, že se tam ještě nějakou dobu udrží. 

Historie tohoto předmětu je sama o sobě opředena několika tajemstvími. Kolem vzniku se traduje hned několik indiánských legend. Nejčastěji se uvádí, že za lapač vděčíme starému kmenu Siouxů. Indiánský šaman prý vymyslel jednoduchý amulet proto, aby ochránil svůj kmen před zlými sny a nočními můrami. Větvičku stromu vytvaroval tak, aby držela tvar kruhu, vypletl síťkou a ozdobil peřím a zbytky kůže. Tento jednoduchý postup se pak dědil z generace na generaci a od původních obyvatel Ameriky se dostal dál do světa. 
Možná ale dnešní lapače nepochází od kmene Siouxů, ale od kanadského indiánského etnika Čipevajů. Mezi Čipevaji se traduje příběh o tom, jak lapač snů vyrobila indiánská stařenka na žádost zoufalé matky, které její novorozeně nemohlo v noci spát. Babička vypletla starou obruč sítí, ozdobila tím, co její domov dal, a předala matce dítěte. Lapač snů od té doby ochraňoval dětský spánek a postupně si našel místo u všech členů kmene. Další ze známých legend původu lapačů nás přenese ke kmeni Lakotů, jejíž náčelník prožil spirituální okamžik, ve kterém se na vrcholku nejvyšší hory setkal s duchem Iktomi v pavoučí podobě, který mu předal důležitou životní lekci a mezitím vetkal do kruhového základu pevnou síť života. Ta pak dala základ vědění a ochrany celému kmenu a její menší obměny chránily Lakoty v noci před zlými duchy.  
Téměř každý indiánský kmen si předává vlastní verzi toho, kde se lapače snů objevily. To, co zůstává stejné, je to, jak lapače fungují – do středové sítě se během noci zachytávají naše noční můry a zlé myšlenky, které pak nad ránem zničí první sluneční paprsky. A znovu a znovu, každou noc. 
Pro nás by mělo být nejdůležitější, jak samotný lapač vypadá. Předmět, který nám noc co noc visí nad hlavami, by v nás neměl vzbuzovat žádné negativní emoce, naopak, měl by odrážet naše osobnosti a splynout se zbytkem interiéru. 
 
Pokud se rozhodnete vytvořit si lapač přesně podle svých představ, aby vycházel z vašich nálad a zapadl nejen do ložnice, ale i do životního období, ve kterém se zrovna nacházíte, použijte jako základ naše kovové konstrukce. Ohnutá větvička, jakou použil siouxský šaman, má sice taky něco do sebe, ale s jemným kovovým základem si můžete být jistí, že vydrží o něco déle. 

Přejeme vám krásné tvoření a vždy jen hezké sny.