info@vytvorimsi.cz +420 603 707 020
Váš košík
je prázdný
Zobrazit kategorie

Férové papíry

Dekorační scrapbookingové papíry německé značky Alexandra Renke mají mezinárodní označení FSC a můžeme tak s klidem říct, že jsou to férové papíry. 
Co certifikát FSC vlastně znamená a proč jej dostávají i "obyčejné" papíry? 

Logo zeleného stromu jednoduše znamená, že dřevo, které držíte v ruce, má jasný původ. Díky logu se dá určit, komu les, ze kterého se dřevo těžilo, patří a jak se ke svému lesu chová. Certifikát Forest Stewardship Council, což v překladu znamená něco jako certifikát správy lesa, také zaručuje, že po těžbě nezůstala jen vydrancovaná půda a v neposlední řadě garantuje, že těžba a prodej dřeva prospělo především místním obyvatelům a profit z prodeje nebyl bezohledný ani vůči lidem ani celému ekosystému. 

Logo zeleného stromu se těm, kteří splní přísné mezinárodní podmínky, vydává už téměř 40 let. Zatímco dříve nesly tohle označení hlavně věci jako podlahy, schody, dveře, nábytek nebo hračky, stále častěji se objevuje také u knih, tištěných magazínů nebo u papírenského zboží. Mohlo by se říct, že když se papír vyrábí z dřevěného odpadu (tzv. dřevěné štěpky), tak je to přeci jedno, odkud se dřevo vzalo. To je ale pro stále více a více společností obchodujících s papírovými produkty lichý argument, proto se s logem FSC setkáváme čím dál častěji. Chytré statistiky praví, že v roce 2017 mělo tento certifikát celkem 198 milionů hektarů lesa, což je pro představu zhruba 25 Českých republik. Z tohoto čísla má víc než půlka takto označeného dřeva evropský původ.  

Teď už víte, co tohle záhadné logo na scrapbookových papírech znamená a sami se můžete rozhodnout, zda je to pro vás důležité, nebo ne. Pokud jste pro férový papír, můžete si jedním kliknutím sem vybrat mezi téměř dvěmi desítkami papírů značky Alexandra Renke a začít tvořit s klidným svědomím.