info@vytvorimsi.cz +420 603 707 020
Váš košík
je prázdný
Zobrazit kategorie

Jak se narodila FIMO hmota

Pokud patříte do týmu kreativců a rádi ve svém volném čase cokoliv tvoříte, nejspíš pro vás slova jako polymerové hmoty nebo FIMO nejsou úplně cizí. Nejspíš tušíte, že se jedná o hmotu ne nepodobnou klasické dětské plastelíně. Na rozdíl od ní mají ale polymerové hmoty mnohem lepší vlastnosti a přednosti a také zajímavou historii. 

Käthe Kruse a její dceryZačátky FIMO hmoty nás přenesou až do třicátých let minulého století. Bylo krátce před druhou světovou válkou a Němka Käthe Kruse, známá svou továrnou na dětské panenky, hledala funkční hmotu, se kterou by se dobře pracovalo, a díky které by na obličejích panenek vynikly všechny detaily. Käthe Kruse tedy začíná experimentovat s polymery až se dostane i k hmotě, o které můžeme uvažovat jako o základu dnešního FIMA. Už tehdy byla výsledná hmota překvapivě tvárná, pro masovou výrobu panenek to ale přecejenom nebylo to pravé ořechové. Pracně vykoumaná hmota se tedy na pár let odkládá do hlubin skladu a nebýt Sofie, dcery Käthe Kruse, nejspíš by skončila nadobro zapomenutá. Právě Sofie se vrací k experimentování, k základní hmotě přidává barvy a zkouší, co všechno materiál umí a co se z něj dá vyrobit. Sofiina přezdívka Fifi společně s její nejoblíbenější uměleckou technikou – mozaikováním daly nové, všestranně použitelné hmotě první název – FIMOIK. Pak už to šlo s dnes tak oblíbenou hmotou strmě vzhůru. 

V 60. letech je zahájen skutečný prodej hmoty tak, jak ji známe dnes. V průběhu let ztratila jen poslední dvě písmenka ze svého jména, ale získala podporu velké německé společnosti, která investovala do strojů na masovou výrobu FIMO hmoty. Fimo se zpočátku prodává jen v základních barvách, ale jak stoupala oblíbenost, rozšiřovalo se i barevné spektrum. Dnes už má FIMO všechny odstíny duhy a prodává se i ve speciálních variantách. Nejprve se značka rozšířila o modely SOFT, které jsou měkčí a lépe se s nimi pracuje zejména malým umělcům. Dlouhých deset let je na trhu třída EFFECT, která nabízí FIMO obohacené o třpytky, mramorování nebo metalické barvy, postupně pak vznikají také FIMO KIDS a FIMO PROFESSIONAL, které díky svým vlastnostem ještě lépe splňují to, co děti nebo pokročilí od FIMA očekávají. 

Kdo by to byl řekl, že kostička hmoty, která má stejný základ jako všem známé PVC, má za sebou tak bohatou historii. 
Pokud vás krátká exkurze do historie inspirovala k tomu jít si z FIMA hned něco vytvořit, koukněte na naši širokou nabídku FIMA a dalších polymerových hmot. Kromě samotných FIMO kostiček najdete u nás také drobnosti, které k práci samotné nejsou nezbytné, ale mohou vám ji usnadnit – třeba změkčovač hmoty, válečky nebo vykrajovátka
 
Přejeme vám příjemné chvíle s tvořením a nezapomeňte se nám pochlubit na našich sociálních sítích – jsme v tom společně.