info@vytvorimsi.cz +420 603 707 020
Váš košík
je prázdný
Zobrazit kategorie

Radost z vystřihování - scrapbooking

Pokud bychom chtěli techniku scrapbooking popsat třemi slovy, nejpíš bychom použili výraz "tvoření z výstřižků". I doslovný překlad slov scrap a book  vlastně znamená kniha výstřižků a takhle nějak to kdysi začalo. Scrapbooking je velmi stará (první zmínky o kreativním řádění ne nepodobném dnešnímu scrapbookování se dají najít před více než 600 lety) rukodělná metoda. Jako první jí propadli Britové, se kterými se udržela po celou dobu jejich historického válčení a vyčkávala na svoji příležitost, kdy se vystřihování z barevných papírů zase stane populárnějším.  
 
Velký boom scrapbooku nastal asi před třiceti lety v USA, kde je dodnes asi nejširší základna fanoušků a profesionálních scrapbookistů. Lidé pomalu začali zjišťovat, jak kreativní tato metoda je a co všechno se dá s kousky papíru vytvořit. Tisíce Američanů a čím dál více Evropanů si doma tvořiy vlastní deníky, diáře, fotoalba nebo osobní vzkazy. Postupně se z původní metody scrapbooku začaly vyčleňovat samostatné metody, a tak se dnes někdo věnuje tvoření přání (tzv. cardmaking), skládání dekorativních papírových krabiček nebo tvoření podkladů pro foto vzpomínky. 

S nástupem internetu a digitálních technologií se velká míra scrapbookování přesunula od pracovních stolů ke grafických programům a lidé začali vystřihávat digitálně. Internet byl doslova zahlcen různými šablonami, do kterých už stačilo jen doplnit své údaje nebo fotky. Ať už byla tato díla jakkoliv povedená, do jisté míry jim chybělo to, proč se stalo vystřihování a kolážování tak oblíbené - chyběla tomu originilita. Spousta digitálních scrapbookistů se proto přesunula zpátky ke svým nůžkám a lepidlům. Přestali se limitovat jenom papírem a začlenili do tvoření i další podobné kreativní techniky. Pokud vám to vaše Múza dovolí, můžete zkombinovat scrapbooking a ubrouskovou techniku decoupage, nebojte se při tvoření použít dřevěné výřezy, samolepky nebo třeba látky a provázky. Ve scrapbookingu je povoleno vše a stejně jako při jakémkoliv jiném tvoření, výsledek je jen na vás. 
Pokud se potřebujete trošku inspirovat, mrkněte na nástěnku na našem profilu na Pinterestu.

Pak už si stačí jen vybrat mezi desítkami našich papírů, doplnit něčím z nabídky washi pásekdřevěných výřezů nebo dekoračních drobností a pustit se do toho. Už není důvod, aby vaše deníky nebo fotoalba měly nudné obálky. 
 
Přejeme vám, ať vám to jde od ruky a ať máte lásky pořád dost. A nezapomeňte se nám pochlubit na našich sociálních sítích, zajímá nás to!