info@vytvorimsi.cz +420 603 707 020
Váš košík
je prázdný
Zobrazit kategorie

Seznamte se: Akrylové barvy

Jak už název samotný napovídá, akrylové barvy mají svým složením daleko blíže k plastům a ropě, než k čemukoliv jinému. Složité chemické vzorce, díky kterým se z polyakrylátových a polymetakrylátových emulzí stane barva, si odpusťme a pojďme se spíše zaměřit na to, proč se k akrylovým barvám zas a znovu vracíme, když nás chytne tvořivá nálada.

Akrylovky jsou jistota ve chvílích, kdy potřebujeme spolehlivé barvy a nechtějí se nám řešit drobné vrtochy, které barvy mívají. Někdy se nám barvy zdají dost husté nebo naopak velmi řídké, nechytají nám na materiál, na který se chystáme tvořit, špatně kryjí a ještě hůře zasychají. A když už se zaschnutí po 14 dnech na okenním parapetu dočkáme, barvy vůbec nejsou tak krásně syté, jak jsme si představovali. Tohle všechno se občas stává. S akrylovými barvami ale ne. 

Akrylové barvy fungují na vodní bázi, zjednodušeně to znamená, že pokud se s nimi potřebujete nějak domluvit, stačí k tomu voda. Nepotřebujete žádné syntetické výrobky nebo ředidla. To samé platí pro závěrečnou péči o vaše ruce a pracovní prostředí. Důkazy o svém uměleckém zápalu snadno zničíte vodou a mýdlem, popřípadě běžnými čistícími prostředky. A to platí i pro údržbu štětců. Během tvoření udržujte štětce stále vlhké a po skončení z nich zbytky barev snadno vymyjete pod tekoucí vodou. 

Voda vám bude pomáhat i při samotném tvůrčím procesu. Až do úplného zaschnutí můžete nátěry a barvy kdykoliv ředit, stačí vrstvu barev udržovat vlhkou třeba pomocí houbiček. Jedině takto budete moci dosáhnout uměleckých efektů nebo přidávat další odstíny. Díky těmto vlastnostem jsou akrylovky vhodné tehdy, pokud se chystáte tvořit kombinovanou technikou.
Pokud dovolíte barvám zaschnout, dál už s nimi nehnete. Po zaschnutí je nerozředí ani voda svěcená. Akrylové barvy schnou rychle (i ty nejtlustší vrstvy barvy budou suché v řádech minut) a po zaschnutí drží barevnost. Občas se dokonce stává, že pigment o odstín nebo dva ztmavne, doporučujeme proto během barvení použít o něco světlejší odstín, než ve výsledku potřebujete. Suché barvy jsou také odolné vůči drobnému poškrábání a barevná vrstva není ani příliš háklivá na sluneční paprsky nebo jiné vnější vlivy. Pokud byste ale stálosti chtěli pomoci, můžete nátěru pomoci přelakováním speciálními prostředky

Při tvoření se nemusíte zdaleka nechat omezovat tím, že by barvy na něco nechytly. Akrylové barvy jsou vhodné pro většinu běžně používaných materiálů, od obyčejných malířských pláten, přes papír, kartónové čtvrtky a dřevo až po materiály jako sklo, plast nebo kov. Rozumí si v zásadě se vším, akrylovky klidně můžete použít i k dekorování kamenů, terakotových květináčů nebo k renovaci nábytku. Základní materiál samozřejmě musí být dobře očištěn a odmaštěn. 

Abychom to shrnuli, akrylové barvy jsou vhodné pro většinu domácího tvoření. Pokud nezapomenete, že skutečně rychle schnou, nemůžete s nimi nic pokazit. A to ani v případě, že jste v hobby tvoření začátečník. 

V našem sortimentu najdete více než 30 odstínů kvalitních akrylových barev značky Nerchau a to včetně oblíbených barev jako magenta, měděná, zlatá nebo neonky. Budou vám věrně sloužit hlavně u dekorování rámečků, krabiček nebo stojánků, jsou ale také nepostradatelnou součástí ubrouskové techniky decoupage

Ať už se chystáte tvořit cokoliv, akrylovky by vám neměly chybět. 
A nezapomeňte se se svým výtvorem pochlubit na našich sociálních sítích. Budeme rádi!