info@vytvorimsi.cz +420 603 707 020
Váš košík
je prázdný
Zobrazit kategorie

V japonské jednoduchosti je síla

Možná vás mánie kolem washi pásek minula, dost možná ale ne, a stejně jako miliony lidí po celém světě jste jim i vy propadli. Ať tak, či tak - pojďte se s námi dnes o tomto vynálezu dozvědět něco víc. 

Washi pásky (v angličtině se o nich můžete dočíst jako o "masking tapes" nebo "japanese masking tapes") nejsou ve světě tvoření zas až tak dlouho a nebýt souhry náhod, zřejmě by nebyly vůbec. Psal se rok 2006 a v japonské továrně Kamoi Kakoshi Co., Ltd se zdánlivě nedělo nic zajímavého. Firma, která se dříve zaměřovala na prodej obyčejných mucholapek, vyráběla průmyslové lepící pásky a nejspíš by to tak dělala dodnes, nebýt pár japonských umělkyň. Ty Kamoi Kakoshi ukázaly, co všechno jsou schopné za pomocí jejich lepící pásky vyrobit a společnost se rozhodla vyjít vstříc jejich prosbě a rozšířila barevné spektrum svých pásek. 

Speciální pásky z rýžového papíru se pomalu začínaly stávat stále oblíbenější a jak rostla jejich popularita, rostlo i jejich barevné spektrum. Designéři se přestali omezovat jenom na základní barvy, přidávali rozmanité vzory a zkoušeli, kam až může sláva obyčejné pásky zajít. Možná to nikdo nečekal, ale malé ruličky lepící pásky různých barev a vzorů se postupně rozšířily do celého světa a i po více než 10 letech jsou stále vyhledávanými pomocníky jak mezi profesionálními umělci, tak mezi hobby - tvořiči. 

V Japonsku stále přetrvává několik tradičních manufaktur, které vyrábí dekorační pásky pěkně "po staru", celosvětově ale funguje nepřeberné množství firem, které si japonské pásky vzaly za své a snaží se nasytit poptávku po oblíbených lepítkách. 

Ptáte se proč jsou washi pásky takovým hitem? 

Jednoduše se dá říct, že washi pásky splňují to, o čem se mluví ve starém známém pořekadlu "V jednoduchosti je největší síla". 
1) Snadno se s nimi pracuje. 
2) Mají dobré lepící vlastnosti, ale dají se snadno i odlepit a použít někde jinde. 
3) Jsou trhací, nepotřebujete nůžky a proto jsou vhodné i pro tvoření s dětmi. 
4) Jsou popisovatelné. 
5) Jsou přilnavé na všechny základní povrchy. 
6) Jsou vždy po ruce a nikdy vás nezklamou. 

A k čemu je to vlastně dobré? 

Ke všemu. Washi pásky jsou prostě prostředek k rychlému dekorování vašeho světa. Pomůžou vám při tvoření s papírem nebo sklem, dají se lepit na zeď či nábytek. Možnosti washi pásek končí tam, kde končí vaše fantazie. Inspirovat se můžete třeba na našem profilu na Pinterestu, kam jsme pár způsobů, jak si s páskami hrát, připíchli. Prohlédnout si nástěnku plnou tvoření s páskami můžete tady. Pak už jenom stačí vybrat si z naší nabídky ty své a pustit se do toho. 


 

Na náš pinterestový profil jsme vám připíchli i album plné možností, jak washi pásky kreativně, ale prakticky ukládat, aby měly své vlastní místo a byly vždy po ruce. Tyto nápady si můžete prohlédnout tady


 

Přejeme vám, ať vám to jde od ruky a ať máte lásky pořád dost. A nezapomeňte se nám pochlubit na našich sociálních sítích, zajímá nás to!